kawan-kawan cik zara . ^^

Wednesday, December 29, 2010

yes ?


haha .. act, aq pown tak tau na letak tajuk ape .. lme aq pikir , lastly aq letak je la 'yes' ..
korang mesti pelik kan ? hee~ ini lah aq ,.

act , td lme jge lah aq berfikir .. akhirnye aq dah dpt jawapan bg sume soalan2 yg sering membelenggu fikiran aq nie .. syukur alhamdulillah . ^^

tgh hari tadi, aq tolong mak aq masak ..then , tgh sebok2 tu .. tibe2 mak aq bersuare .. dye ade pesan suruh aq tumpukan betul2 pada study ny .. kalo bole dye tak nak aq sedih , dan mengganggu tumpuan aq pada study ,,

hmm, baik sgguh hati mak aq .. mmg aq betul2 terharu jge la .. so , kpd sesiape yg ade hati kat aq ..
maaf lah, aq bkn tak nak terime korang .. tapi , aq lebih pada family dan kwn2 aq ..
so, jgn kecik aty taw !
lagipun, umur aq masih mude lagi .. sikap aq ny pon tak matang sgt .. hee ~ sebijik mcm bdk2 ..
kwn2 aq slalu ckp mcm tu .. ape pun , aq mmg syg member2 aq .. thanks you all . =)


Monday, December 6, 2010

meet my bestie , iela ! ( 8 nov 2010 )


hari ny, aq de date ngan si dye .. haha .. erm, ktorang g slayang mall, maen bowling kt situ ,. pastu ronda2 kat sane .. then, apalagi alang2 da dkt nan kepong , aq sje msg kwn rapat aq ny , nabila .. hmm, gtaw dye yg aq nak g umah dye .. terpaksalah si edz , (peneman setia aq .. yg merupakan jge drive aq ) kena drive ke sana .. tyme na ke rumah nabila tu , kitorang bole tersesat .. hehehe .. ye la .. ta pernah sampai sane sblum ny . pastu aq call la si iela ny .. dye kate dye tggu ktorang kt frim, kepong . ktorang pon berngkat laa ke sane ..

sampai je rumah iela, mak dye da siap hidang2 mknn .. disebabkan mmg aq ngan edz ny tga lapo .. ktorang pun mkn la seenak2 nye .. ^^ alhamdulillah, rezeki .. kenyang perut aq .. tmbh2 lg mak dye mmg masak byk lauk .. huuhu.. sedap jge masakn mak dye .. :)

siap mkn je, ktorang rest kejap.. then, after 5 min ktorang snap2 pic .. mcm2 gaye, tp ta sempat pon .. haha.. coz, tyme tu jge ayah dye pulang .. menggelabah kitorang dibuat nye .. tergelak mak iela wit telatah kitorang ny .. hehe ..

lepas borak sume tu wit fmily dye , aq pon minta diri napulang .. tmbahan mmg da gelap mcm na ujan kt lua tu ..

smpai je rwg, aq ngan edz lepak2 kt parkson .. ronda2 kt situ .. borak2 .. then, baru balik .. hari ny mmg hari yg paling menyeronokkan la .. coz dpt jumpe jge my bestie, iela .. ^_^ n edz , thx coz sudi bawa zara jumpe iela pergi ke rumah dye .. :))

Sunday, December 5, 2010

18 october 2010


aku janji lepas nie , aku x nak menangis lagi ... dah ramai org mempermainkan aku .. knp ? adakah aku tak layak utk kecapi kebahagiaan ?? kenapa semua org suka m'pergunakan aku demi kepentingan dorang ? bila dorang susah dan ada masalah, diorang dtg cari aku. selagi aku mampu, aku tolong .. tapi , bila diorang dah senang , aku langsung di lupakan . tak tahukah mereka yg aku pun ada perassaan jge ..? aku sedih , aku menangis .. air mata sudah berapa kali jatuh . aku rasa air mata nie da brape kali jatuh . air mata nie stiap ary menemani aku .. aku rse sgt kecewa .

aku kadang-kadang jd ptus asa ., kpd siapa lagi aku nak luahkan ? kwn paling rapat ngan aku, nabila study dkt uitm, dungun.. aku rndu sgt kt dye . aku da aggap dye spt ahli keluarga aku . Dia lah smgt aq . mse aq susa , dye yg slalu bantu aq .. aq sygkan nabila. aq x nak tali p'sahabatan kitorang ptus ! dan aq jge, rndukan liyana .., dia merupakan sahabat yg paling soecial utk aq . Dia x pena lupa kwn . sikap dye amat menyenangkan . Dia ni pun, kwn bestie aq sejak dr darjah 6 . dia pown penguat smgt aq ,. aq sygkan dia mcm adk aq . aq nak spanjang aq hidup, aq xkan skali lupakan dia walau apa jua rintangan yg berlaku ..
Mia .. kwn chatting aq. dia ny pun aq sayang .. aq hargai dgn kehadiran dye ..

"mia nak curi hati zara tp bkn utk cinta.
but, utk persahabatan yg kekal hingga akhir hayat mia " ..
-mya-

menitik air mata aku tiap kali baca msg yg die kasi.. ye.. aq xkan lupakan dye .. jenis aq , kalau da b'kwn dgn sseorg tu, aq akn igt dia smpai bila2 .. aq bkn lah jnis yg cpt lupakan kawan . bg aq , sahabat itu merupakan nilai yg mahal harganye . so, aq xnk ptus shbt dgn mereka sume . da byk memori suka dan duka bersama dorang ..


i love my mom !!! :)

nie pic adek2 aq .. comel kan dorang ?? :)


hari nie aq tekad !! yeah ! aq mahu belajar sungguh2 .. aq ta mau tgok mak aq susah payah bgun pg2 towk cari rezeki demi anak2 nye .. aq taw yg mak aq da lame hidup susah .. insya Allah, kalau aq suda berjaya 1 hari nnti .. aq akan balas jasa ibuku yg telah lama m'besarkan aq & mendidik aq menjadi insan yg berguna .. aq sayang umi !!!

ny pula mak aq n adk bongsu aq .. huhu .. sayang dorang ketat2 .. :))

Thursday, November 25, 2010

kEgiLaAN .!

hari nie merupakan hari2 terakhir senior2 kat kolej tu .. dan hari nie jge aq last exam . sampai je kat commwn room td , kitorang kena la isi borang nie .. coz tyme ni la yg kitorang boleh complain about lecturer2 yg mengajar kitorang ..
pastu, petang tu de training towk farewall yg akan diadakan nnti .. nie pon dibuat towk senior taun akhir .. tyme training tu, mmg kelakar laa . mcm2 kerenah diorang .. tak tahan aq menahan perut ,


mcm budak2 kan ? ^^

tgah khusyuk maen2 dgn kwn .. tiba2 pengetua kolej tu, panggil aq ..
aq pown naik hairan, 'kenapa sir ny..' dlm fikiran da mcm2 yg aq fikir .. yang laen sume da pandang dgn penuh tanda tanye .. ye la, mne tak nye .. sir nie datang hall dgn tak pakai kasut nye..,selamber jew .. yg aq dah tergelak2 ..
mse lalu kat commen room nak ke office, student kat situ sume da usha pelik ..
pastu, aq pown tegur la..'sir, where ur shoes? '
sir jawab, "ye la.. sy pun baru perasan yg sy tak pakai kasut .. sbb mahu cepat"
aq pown terus ketawa .. ye la tak menyempat punye pasal .. hahaha ..

sampai je office , rupanye ade sorang kakak nie .. sir minta aq tlg dye .. terangkan serba sedikit pasal kolej nie .. so, aq pown tolonglah ..
habis je interview ngan akk tu ., sir bisik kat aq , dye kate if akk tu daftar kat sini, automatik RM200 masuk dlm akaun aq .. aq pown ketawa je la .. pastu, aq minta diri ..

sampai je kat hall, diorang sume tnye kenapa ?
aq pown beritau dorg hal yg sebenar-benar nye .. then, dorang ketawa sbb nmpak sir td dtg dgn tak pakai kasut .. hehe .. dlm hati aq da berkate 'akk tu lawa sgt agaknye.. ' hehehe ..

balik tu, dzafree, raj n lain2 ajak pergi ke restoran ali maju, aq pon follow la ..
tyme tu, hujan tgh lebat .. berlari2 kitorang ..
sampai sana, kitorang sembang2 n minum air .. lme gak la duk kat situ ,
pastu baru balek .. tyme balik tu, raj teman aq until bas aq sampai ..
caring betul la dye dan sepanjang tggu bas td , sume problem aq dye da tau ..
alhamdulillah, lega aq dpt member yg memahami .. lagipun, tyme tu mmg aq ade probs wit pakwe aq ..



ny kwn cina yg paling baek dgn aq .., wlupun dye senior, tp dye tak sombong .
tu yg buat aq jd rapat la dgn dye .. =)

Saturday, November 20, 2010

anime ! oh anime ! :)



huu~ da lme aq ta update blog ny ..
rase rindu pula , hmm ..pg nie aq bgun lmbt . gara2 semalam la tido lewat .. sebabnye aq
tgok citer anime kat youtube . haha .. padan mke aq ! :P

sampai je kolej , kawan aq , dzafree da tggu .. nmpk dye duduk kat tgge ..
kesian pula mamat ny .. duk sorang2 .. hehe .. sory laa ..
lagipun kat umah aq tu, susa mau dpt bas lewh .. adeh !

then kitorang pon bincang lewh , bout drama yg akan di buat nnty ..
kebetulan pula, kwn2 aq yg leyn ta dtg pula .. aiyai ..
terpakse laa aq terang kat dye satu persatu ..

lepas bincang , tyme na balek tu , dye ajak g minum2 .. so, aq pown follow la .. semata2 nak jage hati dye , gara2 aq dtg lewat pg td .. tyme na balek tu , ta sangke yg dye na belanje aq ..
huu~ mmg aq btl2 terhutang budi la kat dye .. coz, ni 1st tyme aq jumpe dye ..
baik betul dye nan aq ..

balik je rumah, aq solat dan terus m'on9kan diri ..
bila da rase bosan sgt .. aq pown layann la anime .. hehe .. cam budak2 je aq ny ..^^
nak tau tajuk citer tu ape .. haa .. ny tajuk nye ..
"kaichou wa maid sama" =)
citer dye mmg best laa .. aq sure korang mesti suke .. :)


Monday, October 11, 2010

ASA LIFE . .

ny kisah 3 hari lepas ., mase tu k0lej aq ada buat mjlis last raya .. Tyme tu pelbagai acara diadakan , aq n kwn2 sje suka-suka ambil bahagian .. Kt0rang pun masuk lah pertandingan menyanyi .. Mmg lucu juga la mase tu , aq brape kali minum air smpaikan kwn aq, nad tegur .. Dye risau nnti aq na masuk t0ilet .. Then, tibe2 nama kena panggil tu , gugup aq di buat nye .. Mane tak nye , member aq suruh aq jd wakil .. Hmm, menggigil2 aq .. Haha . After pas nyanyi tu , kt0rang pun duduk lah .. Myb tyme tu, aq da lega sikit .. C0z da abes nyanyi ..
Masa akhir acara tu, sume kne pggil t0wk trime hadiah bg siapa yg menang ,. Aq , ngan kwn2 da buat muke slamber c0z kt0rg tw yg kt0rang tak kan menang .. Ag pun byk persaingan .. Kt0rang masuk ny pun suka2 sje . S0, kt0rang da menyerah ..
Then, tbe2 aq rase name kne pggil .. Mmg tak percye juga la .. Ye la ., masakan kt0rang b0le dpt tmpt ketiga ., Alhamdulillah .. Hepy juge aq tyme tu .. Mcm tak percye je yg kt0rang b0le menang .. Syukur .. Myb mmg da nasib aq .. :)
abes je acara , b4 na balek , aq ngan kwn2 , smpat lagi ambil buah sepinggan n gula2 .. Hehe. Nakal sgguh kt0rang ny .. Pepun, kwn2 aq tetap yg terbaek ! Syg k0rang c0z always caring pasal aq n hepy kn aq slalu .. :)

video

nie video tyme aq ngan kwn2 kne menyanyi .. hehe . segan kowt . suare ta sedap .. :P

video

haa .. ni pula kwn kolej aq .. dye ny mmg jnis yg hepy-go-lucky .. :))

Sunday, January 31, 2010

new comer ...

esok aku dah start kerja dekat hari-hari. hope, aku okey kerja dekat situ. hmm, dah lama juga aku tak dengar khabar dari kawan-kawan aku. maybe, semua buzy dengan kerja. huu~ tak sabarnya nak sambung study. result keluar bulan 3 nie. adoy~ hope aku dapat target mana subjek aku suka. umi pun harap sangat aku dapat sambung belajar. sayang betul aku dekat umi. yela, after aku habis exam spm, umi selalu juga beri advice kat aku. semoga aku dapat tunaikan impian umi yang mahu lihat anak-anak dia berjaya dan dapat pelajaran yang tinggi. aku berterima kasih sangat dekat parents aku coz dorang dah banyak jasa pada kitorang adik-beradik . aku kagum dengan sikap mereka yang tak pernah membeza-bezakan kasih sayang mereka pada kitorang. after this, aku dah malas nak fikir kemana aku nak pergi. buat pening kepala je. bole jadi migrain uh! hehe..so, pasny aku tak mahu hidup tension-tension lagi. aku nak happy sahaja. aku sayang dekat orang yang sayang aku.. miss la kt korang.!(",)

Sunday, January 17, 2010

Rindunyer...

rindunyer zaman persekolahan, rindu dgn cikgu-cikgu yg byk mgajar aku, rindu dgn suasana bilik darjah, rndu dgn kwn-kwn & rindulah ... hehe..
rasa mcm nak sje masuk skolah semula.. padan muka , dulu umi abah antar aku pergi sekolah, aku bukan stakat belajar shj. malah, pernah juga aku ponteng kelas.. hehe..(nakal btul an?? ..)
but, skali shj la.. itu pun di sebabkan aku benci dengan subjek tu..
nak tau tak ape subjek yang paling aku tak suka?? hmm, subjek addmath lah.. banyak sgt formula yang kena hafal.. mau botak kepala aku hendak ingat semua formula tersebut..
tambahan, subjek tu banyak sangat jalan kerja.. tp, itu dulu... sekarang, baru rase menyesal sbb pernah malas belajar subjek tersebut.. betapa ruginyer diri aku ni.. jika 1 hari nnti, aku dapat melanjutkan pelajaran.. aku tak nak ponteng kelas lagi. walaupun, subjek tersebut susah macam mana skalipun. aku akan berusaha sehingga aku dapat menguasai subjek itu. aku nak belajar.. aku suka sangat dengan buku. memang aku tak boleh hidup tanpa buku di sisi.. hmm.., sikap aku begini maybe drpd kecil lagi umi abah dah latih anak-anak mereka dgn ilmu. sampai skrg, aku mmg suka dgn buku. coz, dr buku lah aku dpt m'perolehi ilmu.. ilmu itu cahaya kehidupan. so, aku mahu menuntut ilmu until my last breath. dats my promise . ^_^


lelaki idaman saya ..


Lelaki idaman saya adalah…
Seorang lelaki yang beriman…
Yang hatinya disaluti rasa takqwa kepada Allah…
Yang jiwanya penuh penghayatan terhadap Islam…
Yang sentiasa haus dengan ilmu…
Yang sentiasa dahaga akan pahala…
Yang solatnya adalah maruah dirinya…
Yang tidak pernah takut untuk berkata benar…
Yang tidak pernah gentar untuk melawan nafsu…
Yang sentiasa bersama kumpulan orang-orang yang berjuang di jalan Allah…

Lelaki idaman saya adalah…
Lelaki yang menjaga tuturkatanya…
Yang tidak bermegah dengan ilmu yang dimilikinya…
Yang tidak bermegah dengan harta dunia yang dicarinya…
Yang sentiasa berbuat kebajikan kerana sifatnya yang penyayang…
Yang mempunyai ramai kawan dan tidak mempunyai musuh yang bersifat jembalang…

Lelaki idaman saya adalah…
Lelaki yang menghormati ibunya…
Yang sentiasa berbakti kepada kedua orang tua dan keluarga…
Yang akan mendidik isteri dan anak-anak mendalami Islam…
Yang mengamalkan hidup penuh kesederhanaan…
Kerana dunia baginya adalah rumah sementara menuju akhirat…

Lelaki idaman saya…
Sentiasa bersedia untuk menjadi imam…
Yang hidup dibawah naungan Al-Quran dan mencontohi sifat Rasulullah…
Yang boleh diajak berbincang dan berbicara…
Yang menjaga matanya dari berbelanja…
Yang sujud penuh kesyukuran dengan rahmat Allah keatasnya…

Lelaki idaman saya…
Tidak pernah membazirkan masa…
Matanya kepenatan kerana penat membaca…
Suaranya lesu kerana penat mengaji dan berzikir…
Tidurnya lena dengan cahaya keimanan…
Bangunnya subuh penuh kecergasan…
Kerana sehari lagi usianya bertambah penuh kematangan…

Lelaki idaman saya…
Sentiasa mengingati mati…
Yang baginya hidup di dunia adalah ladang akhirat…
Yang mana buah kehidupan itu perlu dibaja dan dijaga…
Agar berputik tunas yang bakal menjadi baka yang baik…
Meneruskan perjuangan Islam sebelum hari kemudian…

Lelaki idaman saya adalah…
Lelaki yang tidak terpesona dengan buaian dunia…
Kerana dia mengimpikan syurga…
Di situlah rumah idamannya…
Dan dia ingin membawa saya bersama…
Dialah lelaki idaman saya…

Sunday, January 3, 2010

sayang mak sgt-sgt


Hari ini semua adik beradik pulang beraya di Kuala Lumpur setelah beraya di kampung mertua. Ibu yang di KL agak kesunyian, tetapi setelah mendengar abang dan kakak-kakak hendak datang beraya ,ibu gagahi juga bangun pagi menggoreng nasi buat santapan pagi mereka yang akan datang nanti.

Aku yang bongsu tinggal dirumah sambil menolong apa yang patut memerhati kegagahan ibu yang sememangnya aku tahu sakit dan bengkak kakinya semakin menjadi-jadi semenjak bulan puasa tempohari. Aku minta untuk membantu,

“Tak payah” katanya
“Biar mak yang buat nanti lain rasanya”.

Aku biarkan sahaja walau dalam hati terasa pedih dan sayu melihat kegagahan mak nak juga sediakan nasi goreng untuk anak-anaknya yang baru nak merayakan hari raya bersamanya.

Aku tahu disudut hati mak ada rasa sedih dan sayu kerana anak lelakinya tak beraya bersama di pagi raya..tetapi langsung tidak ditunjuk malah ingin pula menjamu anaknya. Terhinjut-hinjut mak kesana ke mari mengambil bahan-bahan nasi goreng. bukan main khusyuk dan bersungguh cuba menyediakan juadah yang semampunya.

Bila semuanya dah sampai aku mula hidangkan nasi yang digoreng mak untuk abang- dan kakak yang tiba dengan anak-anak mereka. Semuanya pakat menjamu selera. Memang berselera semua sukakan nasi goreng mak. Mak tahu anak-anaknya sukakan nasi goreng air tangannya.

Dalam tak sedar nasi dah hampir habis. Terdetik dihatiku…

“Ahhh mak belum makan apa-apa semenjak pagi kerana sibuk sediakan nasi tu”
Seraya tu abang ku bertanya, “Siapa tak makan lagi nasi ni”.
Aku menjawab “Mak belum makan apa lagi tu.”

Mak dengan bersungguh menjawab, “Ehh mak tak mau…tak lalulah nasi goreng, nak makan roti ja sat lagi…”

Dua tiga kali kami pelawa begitu juga jawabnya. Kata ku dalam hati.

“Oohh mungkin juga mak nak makan roti sebab nak kawal penyakit diebetisnya…”

Bila semua dah pulang, aku lihat mak terhinjut-hinjut ke dapur. Lantas aku tanya,

“Mak nak apa… Nak ambilkan…”
“Takpa nak rasa ni sikit.”

Sayu sedih dan terguris sungguh hati aku bila kulihat mak rupanya sedang mengikis kerak-kerak nasi goreng yang masih berbaki dalam kuali untuk dimakan.

Itulah kasih seorang ibu pada anak-anaknya. Zaman sekarang pun masih ada ibu yang sanggup berlapar dan mendahulukan anak-anaknya asal mereka semua kenyang. Aku benar-benar kalah dengan apa yang aku saksikan.

YA RABB Engkau peliharalah Ibu. Ampunilah dosanya. Berilah kekuatan pada anak-anaknya untuk membalas jasa ibu yang tak terhingga.

AMINN…

Kisah Cinta ini telah dikirimkan oleh saudari Joshua Lee.

kenapa perempuan mudah menangis??

suatu hari, seorang anak bertanya kepada ibunya, “Ibu, mengapa ibu menangis?”
Ibunya menjawab, “Sebab ibu adalah perempuan, nak.”

“Saya tidak mengerti ibu,” kata si anak.

Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. “Nak, kau memang tak akan mengerti”

Kemudian si anak bertanya kepada ayahnya. “Ayah, mengapa ibu menangis?”
“Ibumu menangis tanpa sebab yang jelas,” sang ayah menjawab.

“Semua perempuan memang sering menangis tanpa alasan.”

Si anak membesar menjadi remaja, dan dia tetap terus bertanya-tanya, mengapa perempuan menangis? Hingga pada suatu malam, dia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan, “Ya Allah, mengapa perempuan mudah menangis?” Dalam mimpinya dia merasa seolah-olah mendengar
jawapannya:

“Saat Ku ciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama.

Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

“Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila dia telah membesar.

“Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.

“Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.

“Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam apa jua keadaan dan situasi. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak- anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembut olehnya.

“Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sukar dan menjadi pelindung baginya.
Sebab bukankah tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak..?

“Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan bahawa suami yang baik adalah yang tidak pernah melukai isterinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.

“Dan akhirnya, Kuberikan wanita air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa pun dia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah “air mata kehidupan.”

Friday, January 1, 2010




ta sgke da msuk taun baru .. cpat je asenye mse berlalu .. ase rndu pula nan kwn2 aq .. masing2 da bwk haluan sndri.. but, aq hope sgt smoge p'shbtn kte kekal slame - lme nyer.. susah na jmpe kwn sebaek korg.. if ade mse cntact2 lah ye.. erm, cter psl taun 2010 ny.. pe azam aq yew?? hehe .. masing2 da ade azam .. aq pula still b'fikir .. ha' .. azam aq taun ny adlah aq hope sgt taun ny taun bertuah bg aq.. n hope aq dpt smbung stdy .. aq ta mo cdeyh2 ag n ngat prkre yg menyedihkn yg pnah berlaku at aq .. aq na epy je.. n na siyes tyme kjew .. as i cn do well ..

rahsia bulan kelahiran


JANUARI

  • Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.
  • Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.
  • Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.
  • Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.
  • Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.
  • Pandai mengambil hati orang lain.
  • Pendiam kecuali telah dirangsang.
  • Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.
  • Mudah mendisiplinkan diri sendiri.
  • Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.
  • Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.
  • Cukup sayang pada kanak-kanak.
  • Suka duduk di rumah.
  • Setia pada segala-galanya.
  • Perlu belajar kemahiran bersosial.
  • Sifat cemburu yang sangat tinggi

FEBRUARI

  • Berfikiran abstrak.
  • Sukakan benda yang realiti dan abstrak.
  • Bijak dan pintar
  • Berpewatakan yang mudah berubah.
  • Mudah menawan orang lain.
  • Agak pendiam.
  • Pemalu dan rendah diri.
  • Jujur dan setia pada segalanya.
  • Keras hati untuk mencapai matlamat.
  • Tidak suka dikongkong.
  • Mudah memberontak apabila dikongkong.
  • Suka kegiatan yang lasak.
  • Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.
  • Mudah mempamerkan marahnya.
  • Tidak suka benda yang remeh-temeh.
  • Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.
  • Sangat berani dan suka memberontak.
  • Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.
  • Pemerhatian yang tajam.
  • Suka hiburan dan sukan.
  • Suka benda yang bersifat seni.
  • Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.
  • Berkecenderungan pada benda yang tahyul.
  • Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.
  • Belajar untuk mempamerkan emosi

MAC

  • Berpesonaliti menarik dan menawan.
  • Mudah didampingi.
  • Sangat pemalu dan pemendam rasa.
  • Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati.
  • Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran.
  • Suka pada kedamaian.
  • Sangat peka pada orang lain.
  • Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain.
  • Tidak cepat marah dan sangat amanah.
  • Tahu membalas dan mengenang budi.
  • Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam.
  • Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal.
  • Suka berangan-angan.
  • Suka melancong.
  • Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi.
  • Kelam kabut dalam memilih pasangan.
  • Suka dengan hiasan rumahtangga.
  • Punya bakat seni dalalm bidang muzik.
  • Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik.
  • Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan

APRIL

  • Sangat aktif dan dinamik.
  • Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal.
  • Sangat menarik dan pandai menjaga diri.
  • Punya daya mental yang sangat kuat.
  • Suka diberi perhatian.
  • Sangat diplomatik (pandai memujuk ).
  • Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang.
  • Sangat berani dan tiada perasaan takut.
  • Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah.
  • Emosi cepat terusik.
  • Cuba kawal perasaan.
  • Kecenderungan bersifat pendendam.
  • Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan.
  • Kuat daya ingatan.
  • Gerak hati yang sangat kuat.
  • Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain.
  • Berpenyakit disekitar kepala dan dada.
  • Sangat cemburu dan terlalu cemburu

MEI

  • Keras hati & tegas.
  • Kuat semangat & bermotivasi tinggi.
  • Pemikiran yang tajam.
  • Mudah marah apabila tidak dikawal.
  • Pandai menarik hati & perhatian orang lain.
  • Perasaan yang amat mendalam.
  • Cantik dari segi mental & fizikal.
  • Tidak perlu dimotivasikan.
  • Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.
  • Mudah dipujuk.
  • Bersikap sistematik (otak kiri).
  • Suka berangan.
  • Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu.
  • Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.
  • Daya khayalan yang tinggi.
  • Permikiran yang tajam.
  • Pandai berdebat.
  • Fizikal yang baik.
  • Kelemahan sistem pernafasan.
  • Suka sastera, seni & muzik serta melancong.
  • Tidak berapa suka duduk di rumah.
  • Tidak boleh duduk diam.
  • Tidak punya ramai anak.
  • Rajin dan bersemangat tinggi.
  • Agak boros

JUN

  • Berfikiran jauh & berwawasan.
  • Mudah ditawan kerana sikap baik.
  • Berperangai lemah lembut.
  • Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.
  • Idea yang terlalu banyak di kepala.
  • Bersikap sensitif.
  • Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir).
  • Sukar melakukan sesuatu dengan segera.
  • Bersikap suka menangguh-nangguh.
  • Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik.
  • Cepat marah & cepat sejuk.
  • Suka bercakap & berdebat.
  • Suka buat lawak & bergurau.
  • Otaknya cerdas berangan-angan.
  • Mudah berkawan & pandai berkawan.
  • Seorang yang sangat tertib.
  • Pandai mempamerkan sikap.
  • Mudah kecil hati.
  • Mudah kena selsema.
  • Suka berkemas.
  • Cepat rasa bosan.
  • Sikap terlalu memilih & cerewet.
  • Kurang mempamerkan perasaan.
  • Lambat untuk sembuh apabila terluka hati.
  • Suka pada barang yang berjenama.
  • Mudah menjadi eksekutif.
  • Kedegilan yang tidak terkawal.
  • Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan.

JULAI

  • Sangat suka didamping.
  • Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki.
  • Agak pendiam kecuali dirangsang.
  • Ada harga dan maruah diri.
  • Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan.
  • Mudah dipujuk dan bercakap lurus.
  • Sangat menjaga hati orang lain.
  • Sangat peramah.
  • Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya.
  • Berjiwa sentimental.
  • Jarang berdendam.
  • Mudah memaafkan tapi sukar melupakan.
  • Tidak suka benda remeh-temeh.
  • Membimbing cara fizikal dan mental.
  • Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang.
  • Layanan yang serupa terhadap semua orang.
  • Tinggi daya simpati.
  • Pemerhatian yang tajam.
  • Suka menilai orang lain melalui pemerhatian.
  • Mudah dan rajin belajar.
  • Suka muhasabah diri.
  • Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama.
  • Suka mendiamkan diri.
  • Suka duduk di rumah.
  • Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan.
  • Tidak agresif kecuali terpaksa.
  • Lemah dari segi kesihatan perut.
  • Mudah gemuk kalau tak kawal diet.
  • Minta disayangi.
  • Mudah terluka hati tapi lambat pulih.
  • Terlalu mengambil berat.
  • Rajin dalam membuat kerja

OGOS

  • Suka berlawak.
  • Mudah tertawan padanya.
  • Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.
  • Berani dan tidak tahu takut.
  • Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.
  • Pandai memujuk orang lain.
  • Terlalu pemurah & bersikap ego.
  • Nilai harga diri yang sangat tinggi.
  • Dahagakan pujian.
  • Semangat juang yang luar biasa.
  • Cepat marah & mudah mengamuk.
  • Mudah marah apabila cakapnya dilawan.
  • Sangat cemburu.
  • Daya pemerhatian yang tajam & teliti.
  • Cepat berfikir.
  • Fikiran yang berdikari.
  • Suka memimpin & dipimpin.
  • Sifat suka berangan.
  • Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat.
  • Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk.
  • Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit.
  • Belajar untuk bertenang.
  • Sikap kelam kabut.
  • Romantik, pengasih dan penyayang.
  • Suka mencari kawan

SEPTEMBER

  • Sangat bersopan santun & bertolak ansur.
  • Sangat cermat, teliti & teratur.
  • Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik.
  • Pendiam tapi pandai bercakap.
  • Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.
  • Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur.
  • Kerja yang dilakukan sangat sempurna.
  • Sangat sensitif yang tidak diketahui.
  • Seorang yang banyak berfikir.
  • Daya pentaakulan yang baik.
  • Otak bijak & mudah belajar.
  • Suka mencari maklumat.
  • Kawal diri dari terlalu mengkritik.
  • Pandai mendorong diri sendiri.
  • Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia.
  • Suka sukan, hiburan & melancong.
  • Kurang menunjukkan perasaannya.
  • Terluka hatinya sangat lama disimpan.
  • Terlalu memilih pasangan.
  • Sukakan benda yang luas.
  • Bersistematik

OKTOBER

  • Suka berbual.
  • Suka orang yang sayang padanya.
  • Suka ambil jln tengah.
  • Sangat menawan & sopan santun.
  • Kecantikan luar & dalam.
  • Tidak pandai berbohong & berpura-pura.
  • Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.
  • Sentiasa berkawan.
  • Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.
  • Cepat marah.
  • Macam pentingkan diri sendiri.
  • Tidak menolong orang kecuali diminta.
  • Suka melihat dari perspektifnya sendiri.
  • Tidak suka terima pandangan orang lain.
  • Emosi yang mudah terusik.
  • Suka berangan & pandai bercakap.
  • Emosi yang kelam kabut.
  • Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan).
  • Suka melancong, bidang sastera & seni.
  • Pengasih, penyayang & lemah lembut.
  • Romantik dalam percintaan.
  • Mudah terusik hati & cemburu.
  • Ambil berat tentang orang lain.
  • Suka kegiatan luar.
  • Seorang yang adil.
  • Boros & mudah dipengaruhi persekitaran.
  • Mudah patah semangat

NOVEMBER

  • Banyak idea dalam perkara.
  • Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.
  • Berfikiran kehadapan.
  • Berfikiran unik dan bijak.
  • Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.
  • Pemikiran yang tajam.
  • Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
  • Sesuai jadi seorang doktor.
  • Cermat dan teliti.
  • Personaliti yang dinamik.
  • Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
  • Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
  • Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.
  • Terlalu degil dan keras hati.
  • Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.
  • Tak suka marah kecuali digugat.
  • Mudah ambil berat terhadap orang lain.
  • Pandai muhasabah diri.
  • Cara berfikir yang lain dari orang lain.
  • Otak yang sangat tajam.
  • Pandai mendorong diri sendiri.
  • Tidak hargai pujian.
  • Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.
  • Cuba sampai berjaya.
  • Badan yang sasa.
  • Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.
  • Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
  • Suka duduk di rumah.
  • Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
  • Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.
  • Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.
  • Bercita-cita tinggi.
  • Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah

DISEMBER

  • Sangat setia dan pemurah.
  • Bersifat patriotik.
  • Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.
  • Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.
  • Bercita-cita tinggi.
  • Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.
  • Seronok bila didampingi.
  • Suka bercampur dengan orang.
  • Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.
  • Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur.
  • Tidak pandai berpura-pura.
  • Cepat marah.
  • Perangai yang mudah berubah-ubah.
  • Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi.
  • Benci pada kongkongan.
  • Suka berlawak.
  • Pandai buat lawak dan berfikiran logik